Meslek Hastalığı Nedir?

Meslek hastalıkları, Sigortalının çalıştırıldığı işin niteliğine göre, tekrarlanan bir sebeple veya işin yürütüm şartları yüzünden uğradığı geçici veya sürekli hastalık, bedensel veya özürlülük  halleridir.  Tanımdan da anlaşılacağı üzere sigortalıda görülen her hastalık meslek hastalığı değildir.

Meslek hastalığı diyebilmemiz için ;

Yapılan iş ile ilgili olmalıdır.

İşin yürütüm şartları ve çalışılan ortam koşulları ile bağlantılı olmalıdır.

İşyerindeki tozlar, kimyasallar, ortam koşulları( gürültü,titreşim,sıcak,soğuk gibi),fiziksel şartlar, psikososyal riskler mesleki hastalık oluşumuna neden olabilir.

Kömür işçisi olarak çalışan sigortalıya, solunum yakınmaları ile seyreden Pnömokonyoz hastalığı tanısı konması Meslek Hastalığı olarak değerlendirilir. Pnömokonyoz uzun süre inorganik toz maruziyeti sonucunda akciğerlerde inorganik tozların birikmesi ve akciğer dokusunun oluşturduğu reaksiyon olarak bilinir. Tanıda en önemli unsur, pnömokonyoz yapıcı bir işte çalışma öyküsünün bulunmasıdır.

İşle ilgili hastalıklar ise, işyerinde var olan birçok etken ve başka kişisel ve çevresel etkenlerin birlikte rol oynadığı hastalıklardır. Doğrudan işyerinden kaynaklanmasalar bile, işyerindeki faktörlerden etkilenirler ve seyirleri değişir. Tozlu ortamda çalışan ve uzun süredir sigara kullanan sigortalının nefes darlığı ile seyreden KOAH hastalığına yakalanması işle ilgili hastalıklara örnek gösterilebilir. Sigortalının sigara kullanıyor olması hastalığın ortaya çıkmasında kişisel bir etken olmakla birlikte ,tozlu ortama maruz kalmak da hastalığın seyrini olumsuz etkilemektedir.

Sağlıklı günler dileğiyle …

Model OSGB

By | 2017-10-27T14:03:48+03:00 Ekim 27th, 2017|Genel|Meslek Hastalığı Nedir? için yorumlar kapalı

About the Author: